1716
În 24 septembrie 1716, în Italia, Chianti devine prima denumire de vin recunoscută și protejată. În acea zi Cosimo III al familiei Medici a decretat care erau granițele celor patru vinuri toscane care existau la acea vreme: Chianti, Pomino, Carmignano, Val d'Arno di Sopra
1754
Poetul Aurelio Acanti în Cartea versurilor poetice, Il Roccolo scrie „Atât de mult merită, acest Prosecco, încât nu l-aș schimba nici măcar cu ambrozia zeilor”
1770
John Woodhouse, un antreprenor britanic, vede potențialul vinurilor fortificate de Marsala și începe promovarea lor. Până în 1805, Thomas Jefferson a cumpărat peste 100 de galoane din acest vin afirmând că „este un vin excelent și merită să fie pus în stoc pentru a îmbătrâni”.
1980 -1900
Soiul cel mai renumit din Puglia, Primitivo este originar din Croația, unde era cunoscut sub denumirea de Tribidrag sau Crlenak Kaštelanski. Imigranții din sudul Italiei, la sfârșitul anilor 1800 au dus acest soi în California! Nou Numitul Zinfandel a devenit un strugure clasic pentru vinurile din America
1963
A fost lansat primul sistem italian oficial de clasificare a vinurilor. De atunci, au fost mai multe modificări și completări la legislație.
2019
Valdobbiadene - regiunea faimoasă pentru Prosecco intră în Patrimoniul Mondial UNESCO.
2015
Marius Iosif, român care a plecat din Târnăveni, a ajuns în Italia unde a colaborat îndeaproape cu unul dintre cei mai renumiți experți italieni în vinuri, Luca Maroni. Tenuta Romana este o selecție de vinuri alese și gândite de el, care pun accentul pe terroir-ul italian.