side-menu
Crama MIrcești

Crama MIrcești

1900

Anul 1900 se consideră anul cu cel mai înalt grad de dezvoltare a viticulturii și vinificației în Basarabia: după suprafețele cu viță de vie, se situa pe locul doi între principalele raioane extinse ale Rusiei, iar după producerea vinurilor – pe primul loc.


1911

În anul 1911 Colegiul de vinificație din Basarabia a fost reorganizat în Colegiul de viticultură și vinificație de rang mediu, cu durata de instruire de 5 ani. 


1918 

Producția de vinuri în Basarabia a scăzut la 3,5 milioane vedre, nu se practica maturarea vinurilor. Lipsa piețelor de desfacere, costurile mari legate de înființarea și întreținerea noilor plantații și lipsa creditelor de dezvoltare au încetinit dezvoltarea. În aceste condiții au sporit considerabil suprafețele plantate cu hibrizi direct producători – cca.93% din toată suprafața ocupată cu vii. 


2011

Arcadie Foșnea, oenologul și proprietarul cramei, dezvoltă la Mircești în raionul Ungheni, situat în inima Republicii Moldova, o plantație de viță de vie pe o suprafață de 15 ha. Viile sunt amplasate într-un amfiteatru natural care dispune de un terroir unic, potrivit pentru producerea unor vinuri excepționale. 


2020

Crama este dezvoltată într-un conac Brâncovenesc restaurat și readus la viață. Din 2020 a fost deschis publicului, oferind facilități de cazare și servire a mesei cu o bucătărie tradițională moldovenească.