side-menu
Vinul celebrităților. Un masterclass Eduard Jakab

Vinul celebrităților. Un masterclass Eduard Jakab

Este cunoscută pasiunea pentru vin a celebrităților. Pentru unii este o modă de a-și adăuga în palmares și o vie. Pentru alții e o figură de stil, un apanaj al nobleții. Iar pentru alții nu e altceva decât continuarea unei tradiții de familie.

 

Vom încerca să aducem pentru degustare vinuri care au în spate nume sonore. Unul dintre ele este Miraval. Situat în inima regiunii Provence, acest loc legendar, care a fost cândva studioul de înregistrări al pianistului de jazz Jacques Loussier, este azi reședința de vară a celebrei perechi Angelina Jolie și Brad Pitt. Este un loc dedicat artelor frumoase, dar și culturii locale și vinului organic. 

Il Palagio este un loc de vis situat în sudul Florenței, în Toscana și se întinde pe 350 de hectare. Este locul de suflet a lui Sting și al soției sale Trudy Styler de mai bine de 20 de ani. Este un loc cu păduri, lacuri și livezi de măslini, cu un pallazo de secol XVI, restaurant cu pasiune pentru detalii de către proprietari. E situat în buza unui deal, cu vedere spre vie și munții din fundal. Iar vinurile, cum ar fi cel intitulat Message in a Bottle, reflectă atenția pentru dezvoltare durabilă, la fel ca și uleiul de măsline sau mierea produse acolo. 

Puțini știu că familia cunoscutului regizor Francis Ford Coppola deține o podgorie în Napa Valley încă din anii ’20. Potrivit autorului trilogiei Nașul, ‘crearea unui vin, la fel ca și crearea unui film sunt ambele forme de artă’. Anul 2017 a răsplătit eforturile de creație a unui produs de excepție prin titlul de Podgoria Anului. Domeniul foarte eclectic unde se produce acest vin este deschis pentru public și promite: Cinema, vin, gastronimie și aventură. 

După ce a cunoscut o carieră de excepție în fotbal, mijlocașul italian campion mondial Andrea Pirlo a acceptat în 2007 o nouă provocare. Ea se numește linia de vinuri Pratum Coller și se află situată nu departe de Brescia. Vechea pasiune a lui Pirlo pentru natură se îmbină fericit cu cea pentru biodiversitate și un vin creat cu un minim impact negativ asupra solului. 

Toate aceste vinuri merită o prezentare pe măsură, iar acest masterclass urmărește legătura dintre notorietatea proprietarilor și pasiunea pe care aceștia o pun în a crea vinuri remarcabile.

 

Somelierul Eduard Jakab este probabil unul dintre cei mai titrați specialiști în domeniu de la noi. Mărturie stau diplomele și certificările sale:

International Sommelier ASI Diploma 2012 - Association de la Sommellerie Internationale - ASI
Certified Sommelier 2007 - The Court of Master Sommeliers USA - CMS
Higher Certificate 2001 - Wine & Spirit Education Trust London UK - WSET
Wine Taster 2001  - Romanian Authorized Wine Tasters Association & Romanian National Offices of Wine and Viticulture - ADAR & ONVV

1st. place Sommelier Trophy 2012 John Halewood ASR

 

Întors în România după mai mulți ani de acumulare petrecuți pe vase de croazieră de 5 sau 6 stele, Eduard își dorește să se implice activ în formarea gusturilor consumatorilor români de vin. Nu puteam alege un somelier mai umblat, mai rafinat și mai volubil pentru a prezenta vinurile celebrităților.