side-menu
Metamorfozele unui oenolog italian în România. Un masterclass Fiorenzo Rista

Metamorfozele unui oenolog italian în România. Un masterclass Fiorenzo Rista

Dealu Mare seamănă foarte bine cu regiuni viticole de tradiție, cum ar fi Umbria sau Toscana. Poate tocmai de aceea, cu ceva ani în urmă, Marchizul Piero Antinori, figură legendară a lumii vinului, curios să descopere ceva nou, a decis să investească aici. Așa s-a născut Vitis Metamorfosis.

Iar cum un proiect ambițios avea nevoie de un oenolog creativ și experimentat, a apelat la Fiorenzo Rista. Metamorfozele acestui domn în România, aventură începută în joacă în urmă cu peste 20 de ani, au lăsat multe urme, la fel de prețioase precum lacrimile prelinse în paharul cu vin. Cunoscătorii vor ridica rapid din sprâncene la auzul unor denumiri precum Cabernet Soare, Prince Matei sau mai recent mult premiatul Cantvs Primvus.

În România marilor metamorfoze viticole, Rista a trăit la rândul său o aventură deloc plictisitoare. A trecut pe la Vinarte o seamă de ani. A făcut mii de kilometri pe drumuri proaste într-un Aro, a descoperit vii vechi și uitate dar a pus umărul și la plantarea unora noi. Ba mai mult, a decis să investească într-o podgorie proprie în Dealu Mare, convins fiind că aici pot lua naștere unele dintre cele mai bune vinuri românești. Peste toate, și-a întâlnit aici iubirea vieții, pe Lucreția, care azi i-a devenit și colegă de cramă. 

Inutil să mai spunem că Rista vorbește româna cursiv, că pasiunea lui de creator nu s-a stins și că atunci când vine vorba de vinurile românești vorbește ca un îndrăgostit. Știe totul despre soiurile autohtone mai puțin cunoscute precum Frâncușă, Zghihară, Șarbă sau Crâmpoșie.

În cadrul Vitis Metamorfosis, a ales să creeze vinuri care să reflecte specificul local, combinate cu noi stiluri care să revitalizeze vinurile locale. Iar toate acestea s-au împletit perfect în sticlele care poarta eticheta Vitis Metamorfosis. Spune frumos într-un interviu:

„În afară de vie, de crame, sunt îndrăgostit de oamenii de aici. Terroir nu e o noţiune care înseamnă doar sol, climă, soiuri. Terroir-ul înseamnă şi oamenii, modul în care lucrează ei via. Eu m-am adaptat, pentru că nu are sens să imporţi un mod de lucru din altă ţară, câtă vreme aici există o tradiţie care a dat rezultate. Şi ce tradiţie!”

 

Acest masterclass marca WineUp va fi unul viu, spumos, probabil lejer și plin de umor. Rista va fi încântat să fie provocat în a-și povesti aventura românească, probabil cum va fi la fel de încântat să prezinte propriile sale creații, cum ar fi seriile Colțul Pietrei, Via Marchizului sau Viile Metamorfosis.