side-menu
Ghicește culoarea vinului!  O degustare în orb a vinului  doar cu ajutorul mirosului și gustului.

Ghicește culoarea vinului! O degustare în orb a vinului doar cu ajutorul mirosului și gustului.

Prepare for the future: Let's create an inclusive wine world!

Alb, rose sau roșu reprezintă descriptori fundamentali ai vinului. Culoarea este una dintre caractersticile vinului căreia oenologii îi dedică foarte multă grijă, atenție și răbdare, deoarece este primul atribut pe care consumatorii îl văd și îl evaluează. 

Aspectul și în principal culoarea vinului, joacă un rol mai mare în definirea mirosului perceput decât compoziția chimică a vinului, iar gustul este în mare măsură definit și influențat de miros. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere situația este diferită, deoarece nu văd culoarea și nu au nici un fel de informații care să-i ajute să identifice culoarea vinului și să facă legătura mentală între culoare, miros și gust. Cu toate acestea, capacitatea lor de a identifica diverse mirosuri și gusturi precum și intensitatea cu care ei le simt, este mult mai mare decât la o persoană obișnuită.

Cu ajutorul Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorilor, culorile sunt disponibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere ca o extensie a alfabetului Braille. Această standardizare cromatică inovatoare, ușor de învățat și universală permite fiecărei persoane cu deficiențe de vedere să citească, să scrie, să diferențieze și să recunoască culorile în mod eficient.

Corelarea percepției tactile a culorii și legătura cu mirosul și gustul vinului le va oferi persoanelor cu deficiențe de vedere posibilitatea de a se bucura de o experiență completă de degustare, le va oferi experiențe noi, plăcute și mult mai variate.

Acest masterclass este un concept nou gândit astfel încât participanții să conștientizeze necesitatea folosirii simbolurilor de culoare pe etichetele de vin, pe sticle și accesorii dar să se și bucure în același timp de o experiență inedită.

În mod uzual la o degustare "în orb" participanții nu au acces la anumite informații: producător, soi, cupaj etc, dar pot vedea și aprecia vizual vinul din pahar. În cadrul masterclass-ului participanții nu vor vedea culoarea și aspectul vinului dar vor fi conduși în degustare astfel încât să poată identifica prin gust și miros culoarea vinului.

Persoanele cu deficiențe de vedere au oportunitatea de a experimenta o degustare completă: culoare, miros, gust, chiar dacă în cazul lor culoarea este reprezentată tactil.

Pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere vom oferi primul ghid de degustare de vinuri, o introducere în degustarea de vinuri, scrisă în Braille cu câteva trimiteri spre fișiere audio. Ghidul conține și prezentarea completă a Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorilor, precum și posibilitatea de accesorizare a paharelor de vin astfel încât să poată identifica culoarea vinului și în pahar, nu doar în sticlă.

 

Masteclass-ul va fi prezentat de:

Ioana Bidian Micu, Wine Expert și

Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorii.

Se va prezenta și degusta o selecție de vinuri reprezentative pentru tema masterclass-ului.