side-menu
Wine closures, a debate: Cork versus screw cap - Masterclass sustinut de Philip Cox, CEO Cramele Recas

Wine closures, a debate: Cork versus screw cap - Masterclass sustinut de Philip Cox, CEO Cramele Recas

Dop de pluta versus screw cap, variante alternative: vinolok? O tema cel putin interesanta si declansatoare de polemici, reactii, opinii variate, studii si statistici. Al doilea masterclass din cadrul WineUp Fair in Transylvania pe care-l anuntam oficial va genera o dezbatere aprinsa pe tema celor mai bune modalitati de inchidere a sticlelor de vin. Cateva din intrebarile la care se vor putea da raspunsuri detaliate in cadrul masterclass-ului: De ce dopul de pluta isi mentine inca suprematia? Sa fie vorba despre traditie si legatura naturala care se face intre vin si inchiderea cu pluta sau...? Oare inchiderea cu filet castiga rapid teren prin eficienta si modernitate? Poate fi folosit pentru sticlele premium? Cat de multe se stiu astazi despre vinolok ca alternativa si cine il foloseste? Cat de puternic influenteaza fiecare tip de inchidere maturarea si invechirea vinului?

De-a lungul timpului, utilizarea dopului de pluta a generat numeroase studii si discutii, mai ales in ceea ce priveste implicatia lui in pastrarea, maturarea si invechirea vinului. Una din marile preocupari in industria specializata o constituie depasirea influentelor negative pe care le poate genera in calitatea vinului.

Desi inchiderea cu filet la vinuri a fost introdusa inca de prin anii ‘50, multa vreme a fost asociata cu vinuri de proasta calitate; schimbarea de imagine a survenit destul de recent prin decizia unor producatori din Australia si Noua Zeelanda de a folosi screw cap la toate tipurile de vin, inclusiv la vinuri premium. Asta a generat o variatie de perceptie care i-a determinat pe mai multi producatori la nivel mondial sa inceapa folosirea inchiderii cu filet, indeosebi la vinurile albe si vinurile rosii facute sa fie consumate tinere.

Vinolok este o alta varianta disponibila, una care, conform promotorilor lui, ofera o dezvoltare stabila a vinurilor, ferita de riscul contaminarii, si un aspect de design special si inovativ.  

Toate acestea sunt elemente pe care vom avea ocazia sa le discutam alaturi de invitatul nostru, deja un cunoscator specializat al diferitelor tipuri de inchidere a sticlelor de vin, care foloseste in afacerea sa cu succes atat dopul de pluta cat si screw cap si vinolok.

Masterclass-ul va fi sustinut de Philip Cox, CEO al Cramelor Recas, un britanic din Bristol adoptat cu succes de podgoriile Timisului inca de la inceputul anilor 2000, cand a decis sa inceapa aventura sa cu vinurile din Recas. Conduce una dintre cele mai mari crame exportatoare din Romania si este un producator care utilizeaza mai multe versiuni de inchidere a sticlelor. Expertiza sa in acest sens este validata de contactul direct si important cu pietele externe de vin, unde Philip coordoneaza o linie de vinuri foarte apreciata in Marea Britanie, gama I Heart Wines, vinuri inchise cu screw cap.

Discutia cu Philip Cox va fi una extrem de incitanta si va include o degustare comparativa a unor vinuri cu diferitele tipuri de inchidere. Participantii la masterclass-ul lui Philip Cox vor avea ocazia unica de a degusta un vin de top la nivel mondial apartinand unei tari importante in industria vinului, care intra in categoria de vinuri inchise cu screw cap.