Vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când vă pasionează ceva, când faceți ceva din toată inima să doriți să îi faceți și pe alții părtași la bucuria voastră?
Mie mi se întâmplă acest lucru frecvent. Acum dacă stau bine să mă gândesc e ca și cum îmi doresc să îi convertesc și pe ceilalți să devină pasionați de ceea ce îmi place mie.
Așa s-a întâmplat și cu vinul. Am avut prima dată ideea de face un vin cu prietenii prin anul 2013, dar cum nu e tocmai simplu să lași persoane care nu sunt familiarizate cu procesul de recoltare și prelucrare a strugurilor în cramă, în mijlocul sezonului de recoltat, când crama trebuie să fie într-o stare perfectă de curățenie, echipa cu care lucram atunci a respins ideea mea.
Dar, în 2019 la o discuție cu Laurent Pfeffer, proprietarul și oenologul cramei Catleya, ne-am dat seama că ne-ar face plăcere amândurora să facem un vin cu prietenii și astfel vinul pe care mi-l imaginam eu a ajuns să se numească Le Vin de Nos Amis.
Acum după trei ani, după ce ne-am întors în fiecare an și am făcut vinul nostru, pot să vă spun că există două părți ale unui eveniment reușit și al unui vin de excepție, una relaxantă pentru participanți și una stresantă pentru un oenolog care trebuie să se asigure că totul e curat și ordonat după o zi de lucru în cramă.
Dar să vă povestesc cum s-a desfășurat totul în primul an.
Am închiriat un microbuz cu care urma să plecăm din Cluj și să ajungem la Corcova, la Catleya. L-am luat cu o zi înainte, urmând ca dimineața la 9 să ne întâlnim cu toată lumea, să ne urcăm în microbuz și să plecăm. Am încărcat dimineața mașina, era plină ochi și ne-am urcat toți, pregătiți de plecare. Doar că microbuzul se încăpățâna să pornească. Așa că ne-am dat jos, ne-am învârtit în jurul lui, ne-am dat cu părerea și am constatat că nu îi putem face nimic. Am sunat firma de închirieri, nu mai avea altă mașina și nici nu păreau foarte surprinși că nu pornește microbuzul, dar partea interesată era că nici nu aveau o soluție pentru noi.
Relu a venit cu ideea genială să luăm un alt microbuz de la un prieten, care avea firmă de închirieri. Zis și făcut, Relu cu Mihai au pornit către Baciu, au luat un nou microbuz și …. supriză, în drum spre noi, microbuzul a început să încetinească și să se târască cu viteza de 20 km /h. Au intrat în prima benzinărie, au sunt proprietarul și … au luat un al treilea microbuz, cu speranța că acesta ne va duce până la Corcova.
Am încărcat din nou mașina, ne-am urcat toți și într-un final am pornit, cu doar 3 ore întârziere și o mulțime de gânduri și speranța că nu se va mai defecta și acest microbuz. Partea cea mai bună a fost că am râs continuu până la Corcova, făcând haz de necaz și închipuindu-ne tot felul de scenarii în care vom mai ajunge până ne întoarcem acasă.
Seara ne-am cazat în Drobeta Turnu Severin și tot acolo am savurat o cină gastronomică prezentată de Laurent, o asociere extrem de reușită între preparate și vinurile Freamăt de la Catleya.
Dimineață am pornit la treabă, am ajuns în vie, Laurent ne-a făcut instructajul și am început să recoltăm Fetească Neagră. Trebuia să recoltăm suficientă Fetească Neagră cât să umplem un baric de 400 l. A fost o zi perfectă pentru recoltat, am terminat până la amiază și am fost răsplătiți cu un picnic lângă vie, pe platforma proaspăt amenajată pentru extinderea casei lui Laurent. Pâinea la țest a fost deliciul zilei, nu știu dacă ați mâncat vreodată, dar dacă ajungeți în zonă, întrebați cine are și nu ratați ocazia să o gustați, defapt să o mâncați, pentru că odată ce o gustați, nu vă puteți opri până nu o terminați, ... mă rog, așa mi se întâmplă mie :).
Cu strugurii recoltați, am coborât la cramă și prietenii noștri au aflat cu stupoare care e următorul pas. Urma să desciorchinăm, bob cu bob, toți strugurii pentru butoiul de 400 l. În tot acest proces trebuia să fim atenți să nu se strecoare în butoi, boabe care nu sunt conforme, care nu sunt suficient de coapte sau care au urme de boli și dăunători. La final aveam un butoi plin cu boabe perfecte, finalul a venit după multe ore de muncă, ajutați de Freamăt Rose și de o veselie molipsitoare. Nu cred că am râs atât, într-o singură zi, în viața mea. Surpriza totală a fost că fetele lui Laurent și Anne-Cecile, care au venit să ne ajute, aveau o rapiditate și o dexteritate mult mai bună ca și a noastră la desciorchinat. Spre rușinea noastră, dacă nu ne ajutau și doamnele de la cramă nu cred că terminam de umplut butoiul, dar cumva până la lăsarea serii am terminat.
Cina din vie, vinurile Epopee, focurile, toate au contribuit la o seară absolut superbă. Pentru mine deliciul principal a fost degustarea în premieră a vinurilor Perfect Simplu, care încă nu erau nici îmbuteliate și nici lansate pe piață. Cred că acesta e unul dintre avantajele mersului la cramă, să deguști în premieră ceva ce urmează să se lanseze. Am stat la povești în jurul focului până când frigul și oboseala ne-au trimis la culcare.
Pentru noi a fost distractiv, cu muncă, râsete și vinuri, pentru Laurent a fost mai complicat să reușească să gestioneze totul în cramă să se asigure la finalul zilei că toate sunt puse în ordine și să curețe toată crama, iar apoi doi ani să urmărească cu atenție și precizie ca vinul nostru să iasă cât mai aproape de perfecțiune.
Noi a doua zi am plecat spre casă iar Laurent timp de-a lungul a doi ani lungi, ne-a ținut la curent pe grupul de facebook la ce operațiuni a supus vinul nostru și care sunt fazele de fermentare și maturare. Am degustat vinul nostru, Feteasca Neagră, de 4 ori în doi ani, și am decis toți cât să îl mai lăsăm în baric. Pandemia ne-a dat planurile peste cap, dar tot am ajuns în 2020 să îl degustăm la el acasă, așa că am hotărât că îl îmbuteliem și îl lansăm în 2021, odată cu al treilea eveniment.
Anul acesta am lansat Le Vin de Nos Amis “ 1 ”, odată cu cea de-a treia ediție a evenimentului. A fost extraordinar că am putut să îmbuteliem noi, să etichetăm, să ne semnăm pe propriile etichete și să sigilăm sticlele cu ceară.
Povestea etichetei noastre e simplă, dar cuprinde în ea esența a ceea ce e Le Vin de Nos Amis. E prima ediție, de aceea apare cifra 1 decupată în etichetă, e înconjurată de o amprentă, pentru că fiecare dintre noi ne-am pus amprenta asupra vinului, iar amprenta e alcătuită din cuvântul prieten scris în toate limbile, chiar dacă nu ne cunoșteam toți, am ajuns să fim prieteni la Catleya. La final descrierea vinului nostru e simplă: Vin obținut din struguri recoltați, desciorchinați și selectați manual, nezdrobiți, lăsați la fermentat în baric de stejar de 400 l cu drojdii naturale. Maturat în baric din lemn de stejar timp de 24 de luni. Făcut cu pasiune de un grup de prieteni, desăvârșit de Laurent Pfeffer. Un lot de 530 de sticle, câteva “sacrificate” și îmbuteliate în sticle magnum.
Le Vin de Nos Amis “ 1 “, e un vin roșu violaceu închis, cu un nas complex de cireșe negre, cu note picante de piper negru și magiun de prune, cu note fine de fum și tutun care nu acoperă aromele de fructe. Are o aciditate plăcută care amintește de gem de vișine coapte, un corp plin, bine structurat, onctuous cu o astringență plăcută, cu tanini bine exprimați și integrați, aromele de prune uscate se împletesc cu cele de ciocolată neagră. Un vin sofisticat, complex, cu o capacitate de învechire de peste 15 ani, dar care deschis și acum vă va oferi o experiență extraordinară.
În caz că doriți să achiziționați "1" Le Vin de Nos Amis, prețul acestuia este de 225 lei 0.75l și 455 lei 1.5l. Tot ce trebuie să faceți este să ne trimiteți un mail pe adresa office@artvinium.ro, cu comanda dsv. Mai avem doar un număr limitat de sticle, pentru că pe toate celelalte le-am cumpărat fiecare dintre noi și ni le-am pus în colecția proprie.