side-menu
Corcova „gout du terroir” cu parfum de istorie

Corcova „gout du terroir” cu parfum de istorie

A fost odata ca niciodata... o tara cu podgorii minunate, dar peste care s-a lasat negura uitarii… si totusi o poveste din vremuri demult apuse razbate peste timp, adusa la viata si pusa din nou in valoare: Corcova, acel „gout du terroir” cu parfum de istorie si cultura adusa in prezent.

Corcova, mosie a Bibestilor, a cunoscut perioada sa de glorie la sfarsitul secolului al XIX-lea si in prima jumatate a sec. al XX-lea, era locul preferat de petrecere a vacantei pentru Printul Anton Bibescu si Martha Bibescu, precum si pentru o parte din prietenii lor celebri Marcel Proust, Ion Minulescu, Ion Pillat si alte personalitati ale culturii romane sau politicii vremii.


Cramele construite de printul Anton Bibescu au fost restaurate complet de catre Serban Damboviceanu & Michel Roy, azi crama Corcova Roy & Damboviceanu.


Investitia la Corcova am inceput-o in 2005 din pasiune pentru vin, din convingerea ca Romania are un terroir cu potential mare si inca nerecunoscut. Restaurarea cramei a fost un santier complex care a durat mai bine de trei ani. Am incercat sa pastram arhitectura initiala si sa o punem in valoare. Partea cea mai dificila a fost restaurarea cisternelor din beton, construite de Printul Anton Bibescu. Am tinut mult sa reusim sa le folosim, nu doar pentru ca este o moda a cisternelor de beton ci pentru ca m-am convins de beneficiile acestora in vinificatie. Serban Damboviceanu , proprietarul cramei Corcova Roy & Damboviceanu.


Daca Serban Damboviceanu a calcat pe urmele lui Anton Bibescu atunci cand a redescoperit si a readus Corcova la viata, tot astfel Laurent Pfeffer a urmat calea lui Aristoteles Sauget - oenologul invitat de printul Anton Bibescu sa se ocupe de via Corcova - atunci cand, la numai 27 de ani, a ales sa faca vin in Romania.


Nascut la Versailles fara nici-o legatura directa cu viticultura sau vinul, mi-am petrecut toate concediile la tara intr-o ferma langa Poitiers. De asta, mi-am dorit de mic sa lucrez in agricultura si dupa 2 ani la facultate de biologie, am intrat intr-o scoala de ingineri agricoli la Bordeaux Sciences Agro, apoi la facultatea de Oenologie din Bordeaux. Am ales viticultura / oenologie ca specializare, pentru ca vinul este un produs nobil, complex, produs doar pentru a oferi placere consumatorilor, cu o diversitate extraordinara (soiuri, pamanturi, regiuni, oameni, tehnici,....) si unde pleci si lucrezi de la un produs brut (struguri) sa ajungi la un produs finit (vin). Laurent Pffefer oenolog Corcova Roy & Damboviceanu si proprietarul si oenologul cramei Catleya.


Anul acesta la masterclassul dedicat zonelor viticole din Romania, veti putea asculta intreaga povestea a singurei crame restaurate din regiunea Mehedinti si veti degusta vinurile produse aici Corcova si Catleya,  prezentate de catre Serban Damboviceanu si Laurent Pfeffer.