Romania poate fi considerata una din marile tari viti-vinicole ale lumii, atat ca suprafata plantata cat si ca productie de vin; aici s-au aclimatizat perfect cele mai importante soiuri internationale si, in acelasi timp, ne mandrim cu faptul ca avem aproape nouazeci de soiuri de struguri autohtoni.
Cu toate acestea inca nu suntem celebri la nivel mondial. Ne-am asigurat de cantitate, de calitate ne ocupam cu pasiune si crestem in continuare, ce facem cu promovarea soiurilor noastre la nivel international?
Cele mai cunoscute soiuri de vin romanesc apar prea putin mentionate in discutiile globale despre vin. Feteasca Alba, Regala, Neagra, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Burgund, Novac, Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Cramposie, Sarba, Plavaie si nu numai sunt nume cu renume in conturul granitelor noastre, ne mandrim cu varietatile autohtone si le consumam cu incredere, dar acestea sunt prea putin vizibile in lume.
Masterclass-ul Integrate traditional Romanian varieties in the world wine map va sparge gheata in acest sens printr-o intalnire inedita intre expertiza unui Master of Wine nascut in Noua Zeelanda si crescut in rigorile Marii Britanii si soiurile romanesti prezentate la WineUp Official Selection. Peter McCombie MW vine la Cluj-Napoca sa cunoasca pentru prima data spectrul producatorilor romani, sa jurizeze selectia oficiala WineUp, sa-si contureze o opinie argumentata despre calitatea vinurilor in Romania, sa-si seteze cateva preferinte de gust si sa prezinte cea mai buna maniera prin care soiurile autohtone romanesti pot fi integrate si promovate in lumea internationala a vinului. Simplu, nu?
Focusul masterclass-ului va fi pe calitatile soiurilor romanesti, pe o comparatie cu alte soiuri traditionale internationale (in principal soiuri din Italia, Spania si Noua Zeelanda cu care invitatul nostru este familiar), dar si pe o dezbatere deschisa despre cum pot fi integrate si promovate vinurile romanesti in piata externa. Peter McCombie va incerca sa anticipeze locul soiurilor noastre pe piata internationala HoReCa, el fiind un foarte bun cunoscator al acestui domeniu. Cu o experienta de mai bine de douazeci de ani in lumea vinului, cu diploma de Master of Wine obtinuta in 1994 si cu o agentie proprie de consultanta pentru hoteluri si restaurante, Peter McCombie este un reper de calitate in public speaking despre vin. Scrie regulat pentru Square Meal, Dorchester Magazine, Decanter si Sainsbury Magazine și este membru in juriul International Wine Challenge.