side-menu
Extreme viticultural regions! Extreme Wines!

Extreme viticultural regions! Extreme Wines!

Ce au in comun toate regiunile: Sussex, Etna, Mosel, Lanzarote, Salta? Toate sunt  zone extreme de cultivarea a vitei de vie si de obtinere a vinurilor.


Sussex, Anglia

Considerata zona limita pentru cultivarea vitei de vie, Anglia detine o suprafata totala de 1600 ha repartizata in mai multe zone: Kent, East and West Sussex and Surrey. Aceste plantatii beneficiaza de un microclimat, influentat de curentii de aer cald proveniti din Golful Mexic, fara de care cultivarea vitei de vie in aceste zone ar fi imposibila, cu toate acestea doar soiurile cu o coacere timpurie pot fi cultivate. Strugurii acumuleaza o cantitate redusa de zahar si au o aciditate ridicata, ceea ce le confera caracteristicile perfecte pentru producerea vinurilor spumante. Calitatea vinurilor spumante din Anglia este surprinzatoare.


Etna, Italia

Muntele Etna, situat in nord-estul Siciliei, este un vulcan activ, care erupe din cand in cand si este una dintre zonele cele mai calduroase din Italia. Daca toate aceste date nu sunt suficient de descurajante pentru viticultori, mai adaugam cateva elemente intimidante: este una dintre  podgoriile plantate la altitudini mari, de peste 1100 metri; pozitionarea plantatiilor face aproape imposibila intretinerea mecanizata a viilor; la toate acestea se adauga caldura si seceta din timpul verii.Cu toate acestea strugurii beneficiaza de un sol bogat, vulcanic, de briza mediteraneana si de diferentele de temperatura intre zi si noapte, ceea ce le confera calitate, complexitate si unicitate.


Mosel, Germania


Este una dintre cele mai “abrupte” plantatii de vita de vie din lume, cunoscuta pentru repartizarea pe terase inguste, pe pante de 65°-70°, ce strajuiesc malurile raului Mosel, care traverseaza Germania din Koblenz si ajunge pana in Luxemburg parcurgand o distanta de 150 km. Este una dintre cele mai spectaculoase regiuni viticole ce cuprinde 5,000 de producatori care cultiva o suprafata totala de 9,000 hectare in 125 sate viticole, in conditii extrem de dificile. Este a cincea regiune viticola ca si suprafata cultivata din Germania, dar prima ca si notorietate, datorita calitatii vinurilor cat si peisajului spectaculos. Este una dintre cele mai renumite regiuni pentru producerea Riesling-ului, vinuri cu aciditate ridicata, florale, complexe cu tente minerale, vinificate complet seci “ trocken”


Lanzarote, Spania

Ciudata insula vulcanica Lanzarote reuseste sa produca vinuri a caror calitate este recunoscuta international. Aflata destul de aproape de vestul Africii, surprinde prin relieful ei unic in lume. Lanzarote beneficiaza de cele mai surprinzatoare peisaje, avand un istoric vulcanic, acesta a creat un peisaj lunar, cu zone lipsite de vegetatie, culori diferite ale solului cratere, si roci spectaculoase. Cea mai mare eruptie vulcanica a avut loc in 1730 si a distrus total culturile, daca initial se considera ca fiind un dezastru, in scurt timp fermierii au putut vedea influenta benefica a prafului vulcanic. Insula beneficiaza de curentii de aer rece ai Atlanticului dar si de curentii calzi ai Africii, astfel ca se creaza un microclimat benefic pentru obtinerea unor vinuri aromate cu aciditate ridicata.


Salta, Argentina

Situata in nordul Argentinei, Salta, este una dintre cele mai extreme zone de cultivare a vitei de vie, dar in acelasi timp poate una dintre cele mai spectaculoase. Altitudinea mare care ajunge la 3000 de metri dar latitudinea mica 24°S aflata langa Ecuator, creaza echilibrul ideal pentru producerea unor vinuri de exceptie. Variatiile de temperatura intre zi si noapte, precum si microclimatul creat, ofera locul ideal pentru producerea unor vinuri de exceptie care cumuleaza corpolenta, aciditate dar si amprente aromatice puternice.


O selectie de vinuri din aceste regiuni extreme, precum si alte informatii fascinante, vor fi prezentate de catre Elod Adam Wine Educator  in cadrul masterclass-ului Extreme viticultural regions! Extreme Wines!

Elod Adam are o experienta de mai bine de 16 ani in lumea americana a vinului, a trecut printr-o serie de etape de dezvoltare profesionala - de la bucatar, barman, manager de bar, wine director pentru un important restaurant italian din Connecticut, pe urmă Wine Manager la Brescon Barton Inc, North East Manager pentru Kysela Pere et Fils si, din septembrie 2014 District Manager la Kobrand. In toata aceasta perioada s-a preocupat sa dobandeasca certificarile de Sommelier, Specialist of Wine si Wine Educator, iar in iunie a participat la examinarile pentru certificatul de Master of Wine.