side-menu
Vinul Moldovei, o legendă vie! Un masterclass Caroline Gilby

Vinul Moldovei, o legendă vie! Un masterclass Caroline Gilby

Moldova este o țară mică, situată între Prut și Nistru, dar cu o tradiție viticolă de mii de ani. E patria unde vinul trăiește. Și renaște. E viu.

La această oră Moldova dispune de 112 mii de hectare de vie plantate cu peste 50 de soiuri. Iar suprafața crește de la an la an, la fel și exporturile împărțite generos între est și vest.

Beciurile subterane ale Moldovei, lungi de sute de kilometri, sunt legendare prin colecţiile impunătoare de vinuri, recunoscute de Guinness Book, misterioase prin distanţele traseelor subterane, glorioase prin numele marcante ale personalităţilor care le-au vizitat şi autentice prin regăsirea lor în gospodăria fiecărui moldovean.

Frumusețea poveștii vinurilor moldovenești stă și în faptul că producătorii s-au reunit sub același acoperiș numit Wine of Moldova, promovând vinul ca brand de țară, care se declară drept una viticolă. Dificultățile din ultimii ani cu care s-au confruntat producătorii clasici din vest au deschis drum stilului nou și curajos propus de vinurile moldovenești, lucru care, combinat cu prețul atractiv face ca povestea să devină tot mai interesantă.

Și pentru că este interesantă, am invitat un specialist de marcă pentru a ne deschide și mai mult perspectiva asupra vinurilor din această regiune. Acest masterclass se concentrează asupra unui segment al acestei noi lumi noi a vinului situată în Europa de est, care în ultimii 30 de ani, odată cu eliberarea din comunism, a luat un avânt surprinzător.

Caroline Gilby, Master of Wine va prezenta și discuta despre vinurile producătorilor moldoveni. Specialistă în botanică și horticultură, a părăsit munca de laborator devenind, în urmă cu peste 20 de ani, un recunoscut freelancer și consultant în vin. Ține conferințe și scrie cu regularitate în revistele de specialitate.

Caroline Gilby tinde să devină o autoritate în materie de vinuri din Europa de est, cea mai bună dovadă a acestui fapt fiind cartea sa The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova. Cu curaj, nu ezită să atragă atenția tuturor asupra acestei zone pe care o numește 'ultima piatră prețioasă neștiută a lumii vinului', cea care ar putea aduce un suflu nou în această poveste milenară.