side-menu
Steven Spurrier 'Fiecare zi e o nouă zi'  / Momentul adevărului.

Steven Spurrier 'Fiecare zi e o nouă zi' / Momentul adevărului.

Considerându-l deja băiat mare, în seara de Crăciun a anului 1954 tatăl îi oferă fiului său de 13 ani un pahar de porto. Un Cockburn din 1908. E momentul revelației și convertirii, asemeni Apostolului Pavel pe drumul Damascului. Deși studiază economia la Londra, mintea tânărului britanic, fost rugbist, tot la vin fuge, orice ar face.

Se însoară cu Bella. Cumpără 35 de hectare de vie și o dărăpănătură pe care visează să o transforme în palat. Nu le iese. Se mută la Paris. Cumpără în centru un mic magazin de vinuri. E primul care și încurajează clienții să deguste înainte de a cumpăra. Lansează la Paris cunoscuta Academie du Vin, dar, spune el: 'Pentru anglo-saxoni, fiindcă nu mi-am făcut iluzii că pe francezi i-aș putea învăța ceva în materie de vin'.

În '76, după ce degustă niște remarcabile Chardonnay și Cabernet Sauvignon din California face mișcarea vieții lui, cea care îl va fixa pururi în istoria vinului: organizează o degustare comparativă, în orb, între cele mai bune vinuri californiene și cele franțuzești. Evenimentul a rămas, ca un șoc în memoria colectivă sub numele de 'Judecata de la Paris'. Montelena câștigă la albe și Stag's Leap la roșii. Ambele din California. E un cutremur ale cărui replici vor fixa pentru totdeauna Lumea Nouă în conștiința colectivă.

La finele anilor '80 intră în declin atunci când încearcă să-și exporte Academia la New York. Eșec total. Vinde Academia pentru 1 franc, cu tot cu datorii.  Tot pentru 1 franc vinde și magazinul din Paris. Se mută în patrie.

Cumpără 10 hectare de vie în regiunea Dorset, unde azi încearcă să facă un spumant. Doar că îl cam plouă, ca-n Anglia. Nu se lasă. Scrie cărți, este editorul șef al celei mai respectate reviste de vin Decanter. Devine consultant pentru Casa de licitații Christie's și pentru Singapore Airlines.

În ciuda tuturor piedicilor, rămâne un optimist incurabil. Și un om sincer, modest, care și-a urmat cu încăpățânare visul. Se consideră un norocos, fiindcă meseria lui a fost mereu un mod de viață și nu un job banal. Iar dictonul lui spune tot: 'Fiecare zi e o nouă zi'.

Doamnelor și domnilor, acesta este nimeni altul decât legendarul Steven Spurrier.

Domnia sa va fi prezent pentru prima dată în România la WineUP Fair in Transylvania pentru a da o șansă vinurilor românești în cadrul unui masterclass, pe care îl considerăm un eveniment imposibil de ratat. De ce?

Planul nostru este să facem din acest masterclass un eveniment interactiv. Pornim de la premiza că Steven Spurrier nu știe mai nimic despre vinurile românești. Experiențele lui de până acum au fost sporadice și nu foarte fericite. Așadar, am dori să profităm de vasta lui cunoaștere și să-l expunem la cât mai multe vinuri autohtone.

După conversațiile cu domnia sa, am convenit că vom face o selecție 'in the house' de vinuri românești din soiuri internaționale Chardonnay și Cabernet Sauvignon făcute în stilul clasic, pe care să le comparăm cu soiuri autohtone, cum ar fi Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră sau Negru de Drăgășani.

Pentru Steven Spurrier nu va exista o pre-degustare, ci totul va fi o surpriză și o aventură 'din mers', inspirându-i pe participanți să i se alăture spontan, să-și exprime părerile și să intre în dialog. Va fi o conversație ad-hoc între oameni și vin, va fi o radiografie a descoperirii împreună a unui nou tărâm, mai puțin explorat. Va fi, suntem siguri, un eveniment memorabil.