side-menu
DOC , IG , vin varietal ... clasificari sau garantii de calitate ?

DOC , IG , vin varietal ... clasificari sau garantii de calitate ?

Legislatie si vin, sunt doua elemente care la prima vedere nu au nimic in comun, dar cu toate acestea exista o lege a viei si vinului care reglementeaza tot procesul de producere a licorii bahice. Poate parea total neinteresanta pana in momentul in care esti nevoit sa te raportezi la ea, fie ca esti oenolog, consumator, sommelier, pasionat de vin sau lucrezi in industria restauratiei.

In cele doua parti a lumii vinului, cea veche si cea noua, pe langa toate diferentele de stil de vinificare, soiuri, pozitionari si marketing apare si o diferenta majora a  legislatiei, care este una foarte stricta in lumea veche - Europa si una mult mai relaxata in lumea noua. Cum Romania face parte din lumea veche a vinului, legislatia noastra se adapteaza acestui sistem.


Pana aici totul e plictisitor, partea interesanta apare cand dorim sa alegem sau sa recomandam un vin si incercam sa ne luam informatiile exclusiv de pe eticheta, informatii care sunt supuse acelorasi legislatii.

E greu de spus daca reglementarile legislative infuenteaza calitatea vinurilor, e greu de spus daca un vin din Franta, Italia, Spania, Romania e mai bun decat unul din SUA, Australia, Argentina, Chile.  


Cum alegem sau cum recomandam un vin? Care sunt informatiile pe care ni le ofera eticheta vinului? Cat de importante sunt clasificarile DOC- denumire de origine controlata, IG indicatie geografica, Vin varietal? Ce reprezinta ele? 


4 oenologi din 3 regiuni viticole din Romania ne vor ajuta sa deslusim clasificarile vinurilor conform legislatiei din Romania si legatura existenta cu calitatea vinului. Invatam sa citim etichete, discutam si degustam vinuri din toate categoriile de clasificare alaturi de : Oliver Bauer Prince Stribey si Crama BauerLaurent Pfeffer Corcova Roy & Damboviceanu si Catleya, Ghislain Moritz Avincis si Marco Feltrin Petro Vaselo